Een echtscheiding kost geld. Geen zinnig mens die daar aan twijfelt.. Echter, mits een correcte invulling en toepassing van de fiscale regels betreffende onder meer het fiscaal voordeel voor kinderen ten laste en de fiscale aftrekbaarheid/belastbaarheid van onderhoudsgelden kan ervoor gezorgd
In het eerste deel van het seminarie, wordt de aan- en verkoop van onroerend goed in Spanje behandeld.
De aankoop van een huisje onder de zon, brengt inderdaad al vlug méér met zich mee, dan wat men zou kunnen vermoeden, zeker als men dit bekijkt met “Belgische” ogen.
In België is dit op zich niet zo’n ingewikkelde aangelegenheid, en het grooste deel van het werk en de controle gebeurt veelal door de gedegen Belgische Notaris. In Spanje echter, is dit wel even anders.
De Spaanse Notaris zal eerder toezien op de rechten van de Spaanse schatkist, dan dat hij een doorgedreven controle zal uitvoeren op het betrokken pand. De onzorgvuldige koper wordt dan ook vaak in het ongewisse gelaten over alles wat
De hervorming van de vennootschapsbelasting 2017 is ingrijpend.
Op verschillende vlakken zijn er wijzigingen aangebracht met dikwijls verregaande gevolgen.
Het is in deze dan ook zeer nuttig om hierop te kunnen anticiperen en zo snel mogelijk op de hoogte te worden gebracht van de op til zijnde wijzigingen.
De vastgoedsector hoopt dat de nieuwe optieregeling er uiteindelijk komt. Maar de budgettaire gevolgen vragen om compensaties op andere vlakken binnen het btw-stelsel. In dit seminarie bespreken we een aantal specifieke gevallen en geven we een stand van zaken.
In dit seminarie wordt besproken wat de fiscale gevolgen zijn van de aankoop, het bezit, de verkoop en de successieplanning van buitenlands onroerend goed. Tijdens de presentatie komen ook de internrechtelijke fiscale aspecten van een aantal populaire landen ter sprake, in concreto vooral Frankrijk, Spanje en Nederland
Omwille van de coronacrisis zal dit seminarie uitgesteld worden naar een nader te bepalen datum. Er is GEEN LIVE STREAM voor dit seminarie. We houden u op de hoogte van het verdere verloop. Dank voor uw begrip.
Met de vele wijzigingen wordt het steeds moeilijker om up to date te blijven van het actuele strafprocesrecht.
Deze opleiding geeft een gestructureerd overzicht van de laatste nieuwe wetgeving, voegt een kritische benadering toe en bespreekt de belangrijkste rechtspraak.
Fusies en splitsingen zijn niet meer weg te denken uit de ondernemingswereld. Maar bent u ook vertrouwd met de partiële splitsing en kent u ook de mogelijkheid van een omgekeerde fusie?
Afhankelijk van de omstandigheden en de doelstellingen van de herstructurering, zal in het ene geval ofwel een fusie of omgekeerde fusie, dan wel een splitsing of partiële splitsing de meest aangewezen herstructureringstechniek zijn
Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen is een feit. De teksten zijn klaar en aangenomen en gaan voor advies naar de Raad van State.
Spreker professor Robbie Tas ligt als adviseur mee aan de basis van het opstellen van het nieuwe wetboek
Het lezen van een balans is dikwijls verre van evident voor mensen met geen of een beperkte economische/boekhoudkundige achtergrond. Een groot deel van de advocaten valt onder deze categorie hoewel anderzijds velen onder hen regelmatig of occasioneel tijdens hun professionele loopbaan een balans van het bedrijf van hun cliënt onder de neus wordt geschoven.
Geschillen in vennootschappen zijn vaak zeer ingrijpend, zowel op financieel als op menselijk vlak. In dit seminarie wordt een overzicht gegeven van de verschillende vennootschapsrechtelijke actiemiddelen die daarbij ter beschikking staan.
Er wordt gestart met een
De boekhouder en accountant van de toekomst zal steeds meer toegevoegde waarde leveren als adviseur, coach, en zich onderscheiden door zijn/haar proactieve aanpak.
Daarbij hoort ongetwijfeld ook het begeleiden van de klant bij investeringsbeslissingen. Investeringen zijn de ruggengraat van de onderneming, die het al dan niet slagen in de toekomst fundamenteel bepalen. Bij het evalueren en beoordelen van investeringsprojecten zijn zowel cruciale kwalitatieve en kwantitatieve analyse vereist.
U kan opnieuw inschrijven voor de bijkomende sessies via onderstaande link:
DIT SEMINARIE IS ENKEL ONLINE TE VOLGEN OP DE VASTGESTELDE DAG EN UUR MAAR GAAT NIET DOOR OP DE VOOROPGESTELDE FYSIEKE LOCATIE
OPGELET! U gelieve tijdig in te schrijven nu de plaatsen beperkt zijn!
OPGELET! De training wordt verplaatst naar 5 mei! Onze excuses voor het ongemak.
We hebben er iets langer moeten op wachten maar de nieuwe Indicatieve Tabel -versie 2016- is bekend gemaakt.
Met u willen we stilstaan bij hetgeen de komende 4 jaar de leidraad is van de letselschaderegeling in gemeen recht en waarvan de inhoud toonaangevend is voor iedere rechtspracticus die regelmatig dossiers inzake lichamelijk
INLEIDING
Naar bijna jaarlijkse traditie organiseren wij opnieuw het seminarie over de actuele rechtspraak in de materie van het herstel van de lichamelijke schade en de toepassing van de indicatieve tabel, en dit naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe editie voor 2017 van het boek “Lichamelijke schade, repertorium van rechtspraak van 2010 tot 2012" uitgegeven bij LARCIER.
Het boek wordt samengesteld
De minister van justitie geeft aan dat hij naar een nieuw relatievermogensrecht wil gaan.
Er was eerder een wetsontwerp dat gesteund was op een studie van H. CASMAN. Vandaag wordt gedacht aan een hervormde regeling van het wettelijk stelsel. De samenwonenden en vooral de feitelijk samenwonenden zouden een grotere bescherming krijgen vanuit het idee van een grotere solidariteit tussen partners
Ook na de Verjaringswet van 10 juni 1998 blijft de bevrijdende verjaring in de rechtspraak voor heel wat discussies zorgen. Deze uiteenzetting beoogt een praktijkgericht overzicht te geven van de huidige stand van het Belgische recht betreffende deze materie.
Op 25.2018 treedt de ‘General Data Protection Regulation’ (GDPR) definitief in werking. Naast de bevestiging en verduidelijking van een aantal bestaande principes inzake persoonsgegevensverwerking, bevat de GDPR een aantal belangrijke vernieuwingen die erop gericht zijn een meer effectieve en krachtdadige regelgeving tot stand te
De totstandkoming en de toepassing van de befaamde “potpourri”-wetten is intussen al een tweetal jaren verder. Deze wetten betekenden een hele omwenteling in het Belgische juridische landschap en vergden -niet in het minst van de praktijkjurist zelf- de nodige flexibiliteit. Zonder enige twijfel zijn het de meest ingrijpende wetswijzigingen sinds decennia, en wat sommige aspecten ervan betreft, misschien wel de meest ingrijpende sinds het ontstaan van de wetboeken zelf.
Nadat wij in het verleden meerdere sessies hebben georganiseerd om verder duiding te geven bij de wijzigingen, leek het ons misschien niet oninteressant om opnieuw een seminarie te organiseren waarin de toepassing en eventuele moeilijkheden uit de praktijk zouden worden toegelicht.
In onderhavig seminarie zal de spreker het potpourri I - deel dat de burgerlijke rechtspleging heeft gewijzigd bespreken.
Het wetsvoorstel tot wijziging van het huwelijksvermogensrecht van 13 december 2017 zorgt voor een frisse wind doorheen het huwelijksvermogensrecht.
De inwerkingtreding laat niet op zich wachten en zou in principe gepaard gaan met de inwerkingtreding van het gewijzigde erfrecht op 1 september 2018.
Het tijdig analyseren en onder de knie krijgen van de nieuwe principes is aldus de boodschap.
De hervorming wordt in vijf onderdelen toegelicht met o.a. volgende onderwerpen;
Op de hieronder vermelde namiddagen geeft Aloïs Van Oevelen, emeritus gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, een opleiding over drie actuele thema's inzake aanneming van (bouw)werk :
1) de tienjarige aansprakelijkheid van aannemers en architecten;
2) de aansprakelijkheid van de aannemer voor lichte verborgen gebreken;
3) de beëindiging van de aannemingsovereenkomst door de eenzijdige wilsverklaring van de opdrachtgever.
De nieuwe Indicatieve Tabel -versie 2016- is bepalend voor de rechtspraak. Het overgrote deel van de beslissing inzake de vergoeding van lichamelijke schade is er immers op gebaseerd.
Op deze studienamiddag worden een aantal recente ontwikkelingen, zowel in de wetgeving als in de rechtspraak van het Hof van Cassatie, in het domein van het algemeen verbintenissenrecht, en dan hoofdzakelijk het contractuele verbintenissenrecht, op heden toegelicht.
De volgende onderwerpen komen aan bod : zie hieronder
Algemene voorwaarden spelen een belangrijke rol in het (internationale) handelsverkeer. Het gebruik van algemene voorwaarden laat een onderneming toe om snel en kostenefficiënt te contracteren en ook om haar eigen contractuele positie te versterken. Het opstellen van sluitende en juridisch afdwingbare algemene voorwaarden is evenwel geen sinecure.
Zoals de meeste dingen in het leven kan je ook kapitaliseren leren. Voor sommigen is deze techniek om bepaalde uitkeringen van schadevergoedingen te berekenen reeds routine, voor anderen een vervelend kluwen.
Met deze opleiding is het voornamelijk de bedoeling de beginnende ‘kapitalist ‘of de minder ervaren leerling uit dit kluwen te halen en van een gedegen opleiding te voorzien
Naar aanleiding van de op til zijnde nieuwe wet die de wijziging van het huwelijksvermogensrecht behelst, organiseren we een klassiek seminarie “vereffening-verdeling” zoals we er in het verleden reeds enkele hebben gegeven.
De nieuwe huurwetgeving kom er aan! Het ontwerp zat al een tijdje in de pijplijn maar heeft nu vorm gekregen en de inwerkingtreding is voorzien voor 1 september 2018.
Een aantal elementen van de wet blijven ongewijzigd, maar anderzijds zullen verschillende regels ingrijpend wijzigen.
De wijzigingen betreffen ondermeer de regels inzake het opzeggen van de huurovereenkomst, de registratie ervan, aanpassingen van de regels bij de overeenkomsten gesloten voor onbepaalde of bepaalde duur, enz..
Meester
De syndicus moet van vele markten thuis zijn. Naast de hem opgelegde taken inzake beheer en onderhoud van gebouwen is er bijvoorbeeld ook een niet onbelangrijk deel aansprakelijkheid dat op hem rust in de uitoefening ervan. Wat mag de syndicus en wat mag hij niet, en wat zijn de vereisten om syndicus te worden? Wat omvat zijn plichtenleer?
De inwerkingtreding van het nieuwe huwelijksvermogensrecht laat niet op zich wachten en gaat in principe gepaard met de inwerkingtreding van het gewijzigde erfrecht op 1 september 2018.
Op 1 september gaat het nieuwe erfrecht van kracht zijn voor de nalatenschappen die zijn opengevallen vanaf deze datum, zijnde de inwerkingtreding.
We kunnen nu met zekerheid spreken van een definitief nieuw erfrecht dat in België van kracht zal zijn.
De wijze van registratie blijft dezelfde en u zal de dag tevoren een link ontvangen om het seminarie online te volgen
De wijze van registratie blijft dezelfde en u zal de dag tevoren een link ontvangen om het seminarie online te volgen.
DIT SEMINARIE IS EVENEENS ONLINE TE VOLGEN OP DE VASTGESTELDE DAG EN UUR
DIT SEMINARIE IS UITSLUITEND ONLINE TE VOLGEN OP DE VASTGESTELDE DAG EN UUR
OPGELET! U gelieve tijdig in te schrijven nu de plaatsen beperkt zijn! INCLUSIEF BOEK!
in dit seminarie komen de meest recente evoluties inzake aansprakelijkheidsverzekering, in het bijzonder nav het goedgekeurde wetsontwerp 2414, aan bod zoals oa wijzigingen aan de WAM, nieuw art 29ter, aanpassingen vergoedingsopdrachten BGWF… Op basis van actuele arresten van het hof van cassatie en grondwettelijk hof bent u weer helemaal up2date met de laatste inzichten van onze hoogste rechtscolleges.
Om af te sluiten is er korte feedback over de stand van zaken mbt nieuwe vormen van mobiliteit.
Een seminarie over de actualiteit in het verkeersrecht, annex verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht is altijd nuttig.
De meest voorkomende nieuwigheden
Hoe immuun is de aansprakelijke werknemer? Welke schade vergoedt de arbeidsongevallenverzekeraar en welke schade kan de onschuldige werknemer gemeenrechtelijk nog claimen van (de WAM-verzekeraar van) de aansprakelijke? Hoever reikt het subrogatierecht van de arbeidsongevallenverzekeraar
La procédure de liquidation partage judiciaire a fait l’objet d’un profond remaniement législatif par la loi du 13 août 2011 entrée en vigueur le 1er avril 2012. On se penchera dans le cadre de l’exposé sur les principales règles de la procédure (jugement, rôle du notaire liquidateur, déroulement des opérations, état liquidatif, rôle respectif des parties, du notaire et du tribunal…).
Après la réforme des successions, le gouvernement s’attache à revoir également les régimes matrimoniaux et a déposé un projet de loi en ce sens.
Le souhait du gouvernement est de voir aboutir son projet en temps opportun pour qu’il rentre en vigueur au 1er septembre 2018 en même temps que la réforme des successions.
Lorsqu’un couple (parental) se sépare ou divorce, de nombreuses questions doivent être réglées. Il en est aussi ainsi des questions fiscales, généralement peu ou pas considérées alors que leur impact économique est pourtant (très) conséquent.
Ce 1er septembre 2018, entre en vigueur la réforme des régimes matrimoniaux et la réforme du droit des successions
Op 20 april 2017 werd in de Kamer het wetsontwerp ingediend dat tot doel heeft de Faillissementswet en de WCO als Boek XX in het Wetboek van economisch recht (WER) te integreren.
Het gaat daarbij zeker niet om een loutere coördinatie van de bestaande wetteksten. Het wetsontwerp voorziet immers heel wat inhoudelijke wijzigingen van het bestaande insolventierecht, waarvan er een aantal zeer ingrijpend zijn.
De wet van 11 augustus 2017 die de Faillissementswet en de WCO als Boek XX in het Wetboek van economisch recht (WER) integreert is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Het gaat daarbij zeker niet om een loutere coördinatie van de bestaande wetteksten. De wet voorziet immers heel wat inhoudelijke wijzigingen van het bestaande insolventierecht, waarvan er een aantal zeer ingrijpend zijn.
Het uitvoeren van vonnissen en arresten over de grenzen heen is aan een lange evolutie en heel wat wijzigingen onderworpen geweest. De steeds groter (en daardoor ook kleiner) wordende wereld maakt uitvoeren over de grenzen steeds makkelijker.
Dit betekent echter niet dat er in voorkomend geval geen moeilijkheden meer kunnen rijzen. Het leek ons dan ook gepast om de regelgeving hieromtrent alsook de recente rechtspraak nog eens onder de loepe te nemen tijdens dit lunchseminarie. Een uitgebreid programma met de inhoud zal in de loop van de komende weken worden gecommuniceerd.
Het verloop van een uitvoerend beslag op roerend goed kan worden beschouwd als gemeenzaam bekend; daarnaast bestaan er echter nog tal van andere beslagmogelijkheden en middelen tot tenuitvoerlegging die kunnen worden toegepast ter invordering van een openstaande schuldvordering of ter bewaring van zakelijke rechten.
Conflicten kunnen op verschillende manieren worden opgelost: van louter onderhandelen tot de zaak bij een rechter brengen. Een courante wijze waarop partijen een conflict oplossen, is door het sluiten van een overeenkomst. Partijen gebruiken daarvoor in het algemeen een vaststellingsovereenkomst.
OPGELET GEWIJZIGDE DATUM!!! HET SEMINARIE ZAL DOORGAAN OP 7 FEBRUARI 2019 IPV OP 24 JANUARI ZOALS AANVANKELIJK VOORZIEN. Onze excuses voor het veroorzaakte ongemak.
Le droit des saisies est un droit complexe auxquels sont pourtant confrontés quotidiennement les praticiens (avocats, notaires, huissiers de justice, etc.).
L’objet de la conférence est de
Op 29 augustus organiseren wij een dag met 4 seminaries te Gent
Naar analogie met onze traditionele ‘Vakantiestudiedag’ die zich voornamelijk tot advocaten richt, organiseert LEXDURA ook een ‘Vakantiestudiedag voor boekhouders en accountants’ met voor hen relevante juridische/fiscale topics.
3 seminaries = 100€ korting = 296 € = 9 uren permanente vorming !(plus BTW)
Betaalt u bovendien met KMO-portefeuille =
3 seminaries = 100€ korting = 179 € = 9 uren permanente vorming ! (plus BTW)
Naar jaarlijkse gewoonte organiseren wij ook in 2018 op het einde van het gerechtelijk verlof en meerbepaald op 30 augustus onze jaarlijkse “vakantiestudiedag”.
Zoals u weet hebt u dan de mogelijkheid om tegen erg gunstige voorwaarden gedurende een ganse dag 4 seminaries te volgen en dit in een aangename en rustige sfeer.
HET SEMINARIE ‘DE NIEUWE HUURWET’ IS VOLZET !!
Inschrijvingen voor een ganse dag zijn volzet! U kan wel nog inschrijven voor de onderstaande 3 seminaries.
Na het succes van onze vorige editie, organiseert LEXDURA ook in 2019 een ‘Vakantiestudiedag voor boekhouders en accountants’ met voor hen relevante juridische/fiscale topics.
La finalité du droit de la responsabilité est de permettre de réparer le préjudice subi par une victime et de replacer celle-ci, autant que faire se peut, dans la situation qui aurait été la sienne en l’absence de faute ou d’accident. Mais comment le droit organise-t-il cette réparation? Comment peut-on évaluer les conséquences
Le trouble de voisinage n’est pas toujours un problème juridique, cependant arbres et haies peuvent aisément cohabiter en prenant racine sur une bonne base juridique.
Bien que le sujet puisse paraitre obsolète, dans la pratique pourtant, la distance entre les plantations peut parfois causer de disputeslourd de conséquence entre voisins.
La réforme des successions dont la proposition de loi est en cours d’examen va induire une révolution importante dans la pratique des notaires et des avocats.
A suivre la proposition de loi mais surtout
La réforme des successions dont le texte de loi a été voté le 20 juillet 2017, entrera en vigueur le 1er septembre 2018. Cette nouvelle législation va induire une révolution importante dans la pratique des notaires et des avocats.
INTRODUCTION
La lecture d’un bilan est souvent loin d’être évidente pour ceux qui n’ont pas de connaissances ou des connaissances limitées sur le plan économique et comptable.
La majorité des avocats relève de cette catégorie, bien que beaucoup d’entre eux sont régulièrement ou occasionnellement confrontés, lors de leur carrière professionnelle, au bilan de l’entreprise de leur client.
Les conditions générales occupent une place centrale dans la vie des affaires. Elles reprennent en effet des clauses réglant les multiples aspects des contrats conclus quotidiennement par les entreprises, et qui peuvent faire toute la différence en cas de litige avec un cocontractant
Le premier janvier 2018, les baux relatifs à un logement servant d’habitation au locataire et situé en Région de Bruxelles-Capitale seront soumis à de nouvelles règles.
Ce premier septembre, le décret du 15 mars 2018 sur le bail d’habitation pour la Wallonie entrera en vigueur. Parmi les changements importants, notons l’apparition de deux types de baux, le bail de colocation et le bail étudiant, ainsi que des nouveautés pour les baux de courte durée.
Suite aux décisions prises par le gouvernement fédéral en rapport au lockdown coronavirus, nous avons décidé de reporter les séminaires qui était prévues, et nous informerons en tents utile des nouvelles dates. Merci pour votre compréhension.
Zoals alle diverse domeinen van het recht, is het becijferen van een correcte vergoeding bij letselschade een specialisatie.
Hoewel ook hier vooral ervaring de kennis uitdiept, is het even belangrijk de basis onder de knie te hebben.
In deze opleiding herhalen we kort de algemene vergoedingsprincipes om dan uitgebreid stil te staan bij de diverse schadeposten
U zal, als iemand die betrokken is bij het regelen van letselschade op basis van het gemeen recht, reeds ondervonden hebben dat het niet om een exacte wetenschap gaat.
Ervaring in de materie speelt een even grote rol als inzicht in de schadesoorten en technische kennis van de regelingsmethodiek.
DIT SEMINARIE IS EVENEENS ONLINE TE VOLGEN OM ORGANISATORISCHE REDENEN ZAL DIT SEMINARIE SAMENGEVOEGD WORDEN MET DE LIVE STREAM VAN 28 APRIL 2020
De wijze van registratie blijft dezelfde en u zal de dag tevoren (27 april in casu) een link ontvangen om het seminarie online te volgen.
OPGELET! De registratieperiode eindigt op 19 april 2022! U gelieve tijdig in te schrijven nu de plaatsen beperkt zijn!
OPGELET! De registratieperiode eindigt op 22 April 2022! U gelieve tijdig in te schrijven nu de plaatsen beperkt zijn!
.
Le colloque a pour objet de dresser un état des lieux des évolutions récentes de la matière du droit de la circulation routière et des assurances.
La présentation poursuit un objectif pratique et vise à fournir aux praticiens un aperçu, aussi complet que possible, des évolutions importantes
Le colloque a pour objet de dresser un état des lieux des évolutions récentes de la matière.
Lexdura organise en 2018 le 24 août un «séminaire de vacances» d’une journée complète, composé de trois séminaires séparés.
Si vous choisissez de suivre les trois séminaires, vous bénéficierez d’une réduction de 100 €.3 séminaires = 296 € plus TVA = 9 points juridiques = 100 € de réduction = petit déjeuner et déjeuner compris !!!
Lexdura organise en 2019 le 20 août un «séminaire de vacances» d’une journée complète, composé de trois séminaires séparés.
Le gouvernement a adopté, le 20 juillet 2017, un avant-projet de loi portant réforme du droit des groupement, spécialement du droit des sociétés et des associations.
L’objectif poursuivi est d’instituer un droit plus simple, plus flexible et plus adapté aux évolutions européennes.
La prévention et la résolution des conflits entre actionnaires sont d’une importance considérable pour nombre de praticiens.
Le séminaire offre une vue d’ensemble de la matière, du choix de la forme de sociétés et de la rédaction de conventions d’actionnaires à l’introduction d’actions en justice:
LexduraFranklin Rooseveltlaan 349/B15 9000 Gent
TEL 09/395.13.03Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.